Aktuellt

Nedan finner du kommande events och andra aktiviteter kopplade till vår verksamhet. Följ oss gärna via vår LinkedIn- sida för ytterligare relevant uppdatering av aktiviteter!

Obs! Nytt datum - 1 december. 

TA ANSVAR!  GÖR HÅLLBARA VAL!  MAT SKA GÖRA GOTT!  SPARA PENGAR & MILJÖ!  VAR SNÄLL!  ÅTERVINN!  GÖR NÅGOT!

 

Välkommen till Livsmedelsacceleratorns stora inspirationsdag fredag den 1 december 2017. Det kommer att handla om hållbara förpackningar och sociala mervärden. Förmiddagen ägnar vi åt hållbarhet ur ett förpackningsperspektiv. Våra föreläsare är experter från institut och företag som berättar om livscykelanalyser, materialåtervinning och förpackningslösningar mot matsvinn.

 

På eftermiddagen är temat sociala mervärden och vi får två exempel från livsmedelsföretag som berättar hur de arbetar med sociala värden i sin affärsmodell. Vi har också föreläsare inom företagsrådgivning och kommunikation som delar med sig hur man kan utveckla sin affärsidé mot socialt företagande – och värdet av att kommunicera det.

Välj att vara med på förmiddagen, eftermiddagen eller hela dagen.

HÅLLBARA FÖRPACKNINGAR KL 08:30 -12:15

Hela 74 % av konsumenterna ser förpackningar som avfall. Hur kan livsmedelsbranschen stimulera till utveckling av hållbara förpackningslösningar via samverkan och ökat kunskapsutbyte?

Talare:

  • Katarina Nilsson, Senior konsult hos RISE Jordbruk och livsmedel, tar upp förpackningens roll och miljöpåverkan genom livsmedlets värdekedja – genom att mäta och kvantifiera miljöpåverkan ges möjlighet att sätta mål och förbättra sin verksamhet.
  • Taina Flink, Design for Recycling Specialist och Oscar Hederström, Branschansvarig livsmedel hos Stena Recycling, berättar om materialåtervinning och hur de arbetar med producerande företag för att göra deras produkter mer återvinningsbara.
  • Peter Blomgren, Head of R&D hos Santa Maria/Paulig Group, tar oss genom ett case med frågeställningen ”kan man via förpackningslösningar minska matsvinn”. För det kan man!
  • Elin Malke, Marknadskoordinator och Magnus Johanson, Teknisk processutvecklare från Fiskeby Board, presenterar företagets erbjudande av återvunnen kartong. Visste du förresten att en kartongförpackning kan återanvändas hela sju gånger?
  • Eva-Lena Rådberg, regelutvecklare hos KRAV, presenterar KRAV´s nya regler kring förpackningar för  mat.
  • Anette Larsson, Projektledare vid Chalmers om forskningsprojektet SmartFoam där man utvecklar nya skummaterial av biprodukter från jord- och skogsbruk.

Seminariet om hållbara förpackningar arrangeras tillsammans med Packbridge.

SOCIALA MERVÄRDEN, KL 13:00 - 16:00 

Forskning visar att det går att sätta siffor på vinsten med socialt ansvar. Hur kan livsmedelsföretag – små som stora – inkludera sociala värden i sin affärsmodell och hur kan man göra mer samhällsnyttiga affärer?

Talare:

  • Rebu Burubwa, VD för Rutasoka Coffee, har skapat en affärsmodell där försäljning av miljövänligt kvalitetskaffe ger vård och utbildning för Kongos fattigaste.

  • Ana Pérez Aponte, Utvecklings- & Miljösamordnare och Carolina Olson, Projektansvarig hos Inclusive Business, Sweden, berättar om hur de hjälper företag att kombinera sin affärsidé med sociala mervärden. 

  • Malin Bernhardsson, Byråchef för Spoon, ger tips på hur man kan jobba strategiskt med kommunikation av sociala mervärden, både internt och externt och hur man gör det engagerande.

  • Jens Baagøe, vd på Sackeus, berättar om hur de blev livsmedelsgrossisten som erbjuder Sveriges bredaste sortiment av Fairtrade-certifierade produkter.

  • Joachim Keim, Företagsutvecklare hos Coompanion, är expert på kooperativt och socialt företagande och ger oss goda exempel på företag som med sociala mål förändrar världen.

 

Följ oss gärna på LinkedIn för mer nyheter från Livsmedelsacceleratorn.

EU logo

 

hållbarhet

Allmän information

Tid: 1 december 2017, kl 8:30 – 12:15 med tema Hållbara förpackningar
Vi bjuder på en lättare lunch och därefter fortsätter seminariedagen

kl 13:00 – 16:00 med tema Sociala mervärden
Plats: RISE, Frans Perssons väg 6, Göteborg

Anmälan och kontakt

Anmälan sker via denna länk. Seminariet är kostnadsfritt. Anmäl dig senast den 24 november. Vid frågor kontakta Susanna Moore, Livsmedelsacceleratorn, susanna.moore@ri.se, telefon 010-5166612

 

 

Den 9 november kör vi en heldags workshop inom affärsmodellering i Göteborg.

Workshopen riktar sig till entreprenörer och företag under 10 anställda som har affärsidéer med koppling till livsmedel med bas i Västra Götalandsregionen. Intresserad? Skicka ett mail till livsmedelsacceleratorn@ri.se  

 

SAVE THE DATE  25 - 26 april 2018

För tredje året kommer Food Venture & Partnering Days arrangeras i Göteborg av Livsmedelsacceleratorn.
Mer info: Kontakta Susanna Moore, susanna.moore@ri.se,
010-516 66 12

 

Food Venture Partnering Day